31 mei 2014

Wijsheid is tijdloos

"Geluk bestaat niet uit veel bezit, maar uit tevreden zijn met weinig." 

> Marguerite, gravin van Blessington (1789 - 1849) < 


5 opmerkingen:

  1. Het is op zich een wijze opmerking, maar wat deze gravin weinig vond, vonden tijdgenoten waarschijnlijk enorm veel! Dat zeiden de arme hongerige sloebers met nauwelijks een dak boven hun hoofd waarschijnlijk niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De vader van mijn betovergrootmoeder was een tijdgenoot van deze dame. Hij is diverse keren veroordeeld voor bedelarij en landloperij en voor straf naar de Koloniën van Weldadigheid in Veenhuizen gebracht om heropgevoed te worden. Hij bezat gewoon helemaal niets. Hij had als plaatsvervanger voor een rijke boerenzoon als kanonnier de dienstplicht vervuld in het leger van Napoleon. Arme stedelingen moesten toch hun brood verdienen, dus werd de dienstplicht van rijke mensen afgekocht en gingen arme mensen voor hen in de plaats.

      Verwijderen
    2. Dit is een triest verhaal. Ik vind deze uitspraak mooi, omdat die waarheid bevat, los van wat veel is en wat weinig! Het gaat erom dat je tevreden kunt zijn met wat je hebt en niet altijd uit hoeft te zijn op meer. Dankbaarheid.
      Fijn weekend!

      Verwijderen
  2. Dankbaarheid ? Ik vind de uitspraak 'tevreden zijn met weinig' enorm irritant. Alsof er altijd veel meer is, maar omdat we dat niet (kunnen) bemachtigen zijn we tevreden met weinig. Ik zelf leef met wat ik nodig heb, dat is genoeg. Ik heb een 'rijk' leven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ach, het is maar hoe je het leest. Ik denk dat we hetzelfde bedoelen, hoor!

      Verwijderen