Dit boek van Gerhard Hormann beschrijft op een luchtige manier de best zware inspanningen die hij heeft verricht om de helft van de hypotheek op zijn huis af te lossen.
Hij kreeg dit voor elkaar door heel goed op zijn uitgaven te letten. Daarin heeft hij flinke keuzes gemaakt en ook veel uit moeten leggen aan de mensen in zijn omgeving.
Ik vermoed dat het geldklimaat in Nederland inmiddels wat is veranderd sinds het uitkomen van dit boek.
Hormann besloot op een gegeven moment om al zijn uitleggingen maar voor zich te houden, maar ze gelukkig wel vast te leggen in dit boek.
Dat je bij het vrijwillig aflossen van je aflossingsvrije hypotheek een dief van je eigen portemonnee zou zijn, is een opvatting die in flink wat hoofden van Nederlanders opgeld blijft doen.
Het leuke aan dit boek vond ik dat ik eindelijk in woorden uitgedrukt zag, wat ik intuïtief al aanvoelde. Ik ben niet voor niets (!) al een paar jaar bezig om af te lossen.
Na het lezen van dit boek is die drang alleen maar groter geworden en daar is dit project uit geboren!
Een aanrader dit boek voor wie er meer over wil lezen. Ook de nadelen van aflossen komen aan bod. Zo eerlijk is hij dan ook wel weer!
'Helemaal vrij' van Gerhard Hormann
De opvolger van het boek hierboven is in mei 2013 uitgekomen. Ik heb het nog niet gelezen, omdat ik - uiteraard - wacht tot het in de bibliotheek te lenen is.
De opvolger van het boek hierboven is in mei 2013 uitgekomen. Ik heb het nog niet gelezen, omdat ik - uiteraard - wacht tot het in de bibliotheek te lenen is.
Citaat bol.com: "Kuddegedrag of zelf keuzes maken? Wacht niet op de politiek en luister niet naar adviezen van anderen, maar vaar op je eigen kompas!"
Kortom, ik kan niet wachten tot de bibliotheek dit boek in zijn collectie heeft!
'Goed met geld - 101 tips' van Marieke Henselmans
Marieke Henselmans is natuurlijk voor iedereen die bespaart, een begrip. Ik ken haar uit de tijd van de 'Vrekkenkrant' die later verder ging onder de naam 'Genoeg'.
Het boek '101 Goed met Geld Tips' is een aanrader. Het staat vol met tips die handig gerangschikt staan in rubrieken, als 'Overzicht', 'Inkomen', 'Wonen', etc.
Leuk geschreven en vol nieuwe ideeën.
'Het geldboek' van Stefan Rooijackers
Dit boek heb ik geleend bij de biep. Er staan honderden tips in per rubriek om beter om te gaan met geld. Centrale vragen in het boek zijn: hoe blijf je uit de geldzorgen, hoe bespaar je geld en hoe verdien je geld? De tips zijn handig per rubriek ingedeeld. Ik heb er niet veel nieuwe dingen in gelezen. Dat komt waarschijnlijk, omdat ik jaren geleden de Vrekkenkrant van voor naar achter las. Dan zijn de meeste kleine besparingstips je wel bekend. Voor iemand die net met bezuinigen begint, kan het heel nuttig zijn.
'Alles moet op' van Reini Smit
Het boek is net uitgekomen en ik heb het niet gelezen, omdat ik het met € 22,99 te duur vind om in deze fase van mijn project aan te schaffen. Het concept spreekt me erg aan: maak alles op wat je in huis gehaald hebt; gooi geen eten weg. De toelichting op de inhoud van het boek is als volgt:
"Verspilling van voedsel is een zeer actueel thema: jaarlijks gooit een gemiddeld gezin bijna 15% van hun voedsel weg. Steeds meer mensen voelen de noodzaak om bewuster bezig te zijn met voedsel. In dit boek draait het om efficiënt en bewust omgaan met eten, zowel bij het kopen als bij het koken. Een kookboek met eerlijke, simpele gerechten, waarvoor je niet steeds opnieuw boodschappen hoeft te doen. Gevarieerde gerechten voor een groot publiek waarbij wordt uitgegaan van wat je in huis hebt. Het laat zien hoe je ingrediënten die je hebt gekocht op verschillende manieren kunt gebruiken, zodat je zo min mogelijk eten verspilt. Ook vertelt dit boek hoe je overgebleven eten moet bewaren om het later te hergebruiken. Met dit boek leer je moeiteloos creatiever en gezonder koken!"
Lekker voor weinig
De kaft van dit boek spreekt eigenlijk voor zich:
recepten voor ca. € 2,00 per persoon, gezond (volgens de Schijf van Vijf) en lekker.
Daarnaast nog allerlei andere handige tips en weetjes over eten, voedsel inkopen en bewaren.
'Goed met geld - 101 tips' van Marieke Henselmans
Marieke Henselmans is natuurlijk voor iedereen die bespaart, een begrip. Ik ken haar uit de tijd van de 'Vrekkenkrant' die later verder ging onder de naam 'Genoeg'.
Het boek '101 Goed met Geld Tips' is een aanrader. Het staat vol met tips die handig gerangschikt staan in rubrieken, als 'Overzicht', 'Inkomen', 'Wonen', etc.
Leuk geschreven en vol nieuwe ideeën.
'Het geldboek' van Stefan Rooijackers
Dit boek heb ik geleend bij de biep. Er staan honderden tips in per rubriek om beter om te gaan met geld. Centrale vragen in het boek zijn: hoe blijf je uit de geldzorgen, hoe bespaar je geld en hoe verdien je geld? De tips zijn handig per rubriek ingedeeld. Ik heb er niet veel nieuwe dingen in gelezen. Dat komt waarschijnlijk, omdat ik jaren geleden de Vrekkenkrant van voor naar achter las. Dan zijn de meeste kleine besparingstips je wel bekend. Voor iemand die net met bezuinigen begint, kan het heel nuttig zijn.
'Alles moet op' van Reini Smit
Het boek is net uitgekomen en ik heb het niet gelezen, omdat ik het met € 22,99 te duur vind om in deze fase van mijn project aan te schaffen. Het concept spreekt me erg aan: maak alles op wat je in huis gehaald hebt; gooi geen eten weg. De toelichting op de inhoud van het boek is als volgt:
"Verspilling van voedsel is een zeer actueel thema: jaarlijks gooit een gemiddeld gezin bijna 15% van hun voedsel weg. Steeds meer mensen voelen de noodzaak om bewuster bezig te zijn met voedsel. In dit boek draait het om efficiënt en bewust omgaan met eten, zowel bij het kopen als bij het koken. Een kookboek met eerlijke, simpele gerechten, waarvoor je niet steeds opnieuw boodschappen hoeft te doen. Gevarieerde gerechten voor een groot publiek waarbij wordt uitgegaan van wat je in huis hebt. Het laat zien hoe je ingrediënten die je hebt gekocht op verschillende manieren kunt gebruiken, zodat je zo min mogelijk eten verspilt. Ook vertelt dit boek hoe je overgebleven eten moet bewaren om het later te hergebruiken. Met dit boek leer je moeiteloos creatiever en gezonder koken!"
Lekker voor weinig
De kaft van dit boek spreekt eigenlijk voor zich:
recepten voor ca. € 2,00 per persoon, gezond (volgens de Schijf van Vijf) en lekker.
Daarnaast nog allerlei andere handige tips en weetjes over eten, voedsel inkopen en bewaren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten