12 mei 2014

Lekker voor weinig

Als je minder wilt uitgeven aan je dagelijkse boodschappen, maar wel lekker wilt eten en niet te eenzijdig en gezond? Lees dan dit boek. Het Voedingscentrum heeft het uitgegeven en 54 recepten in dit boek opgenomen die ongeveer € 2,- per persoon kosten. Natuurlijk is de Schijf van Vijf in elk recept terug te vinden (al is daar door allerlei andere inzichten nogal wat discussie over de laatste tijd).
Maar vooralsnog eet je dus lekker, voordelig en gezond wat mij betreft!
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft de prijzen in het boek doorberekend.
Er staan behalve recepten ook tips in om slimmer in te kopen, energiezuiniger en efficiënter te koken en je eten te bewaren. Kortom, genoeg thema's die in mijn blog passen. 
Het enige waarom het hier niet thuis zou horen, is dat ik nooit recepten gebruik bij het koken. 
Ik doe altijd maar wat en ben gek op experimenten (misschien is het daarom maar goed ook dat ik regelmatig alleen eet). Maar ik schrijf dit blog niet alleen voor mezelf, vandaar deze tip!

Hieronder staat ter illustratie alvast een (vegetarisch) recept uit het boek dat ik van de website van het Voedingscentrum heb geplukt (www.voedingscentrum.nl)
Kosten: van onderstaand recept zijn € 1,10 p.p. dus in totaal € 2,20, want het recept is voor 2 personen.
Eet smakelijk!

Pittige bonensoep met koriander

Ingrediënten

  • 250 gram prei
  • 100 gram wortel
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olie
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel kurkuma (geelwortel)
  • 4 dl (groente)bouillon (van tablet)
  • 1 gedroogd chilipepertje
  • 1 kleine pot witte bonen
  • 100 gram kerstomaatjes
  • ½ bosje koriander
  • 2 eetlepels halfvolle yoghurt

Informatie

  • 2 personen
  • 0-15 minuten
  • hoofdgerecht

Bereiding

  1. Maak de groente schoon.
  2. Snijd de prei in ringen, de worteltjes in plakjes en de ui en knoflook in snippers.
  3. Verwarm de olie en bak hierin het korianderzaad 2 minuten.
  4. Voeg de ui en de knoflook toe met de kurkuma en fruit dit even mee.
  5. Voeg de prei, de worteltjes en de bouillon toe.
  6. Verkruimel het chilipepertje er boven. Kook de groente 5 minuten.
  7. Was de kerstomaatjes en halveer ze.
  8. Voeg de uitgelekte witte bonen en de tomaatjes toe aan de soep en warm dit mee.
  9. Was de koriander en knip of snijd de blaadjes klein.
  10. Roer op het laatst de koriander door de soep.
  11. Schep aan tafel de yoghurt op de soep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten