17 mei 2014

Economie

Simpelweg 'Economie' heet het nieuwe boek van Arnold Heertje, een autoriteit op dit gebied. Zoals hij vanmorgen op Radio 1 zei, heeft hij vanaf de jaren 50 vorige eeuw op dit boek gebroed.

De huidige tendens is om economie alleen in cijfers en percentage uit te drukken. Volgens Heertje is welvaart onlosmakelijk gekoppeld aan welzijn. Daarom is het van belang de economie nooit los te koppelen van (individuele) menselijke behoeften.
Hij pleit voor een humanitaire economie.

Een citaat uit de recensie die ik op bol.com aantref:

"De toegankelijke uiteenzettingen in Economie openen perspectief op een samenleving waarin doorgeschoten bureaucratisering, ongecoördineerde individualisering en inhumanisering wijken voor maatschappelijke architectuur. Deze wortelt in behoeften van mensen van nu, straks en elders, moedigt inspiratie, innovatie en initiatief van de mensen op de werkvloer aan en bovenal de nakende humanisering van het economisch leven. Bovenal is Economie een positieve kijk op de economie, gezien door de ogen van een van 's lands bekendste economen."

Een sprekend voorbeeld uit het radio-interview van vanmorgen (Tros Nieuwsshow) is dat door de groeicijfers die net bekend zijn geworden van -1,4% we onszelf opnieuw een depressie in zouden kunnen denken. De verklaring voor dit getal is dat er door de milde winter veel minder gas is verbruikt. Per saldo zullen de huishoudens er dus op vooruitgaan (lagere energiekosten) en het is ook een mooi resultaat voor de duurzaamheidsideologie. Zo zie je maar dat het belangrijk is niet alleen op cijfers af te gaan, maar een feit van meerdere kanten te bekijken. En dat doet Heertje in zijn boek met talloze voorbeelden.

Een mooi medicijn tegen doemdenken.

4 opmerkingen:

  1. Eindelijk eens een andere kijk op de economie!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik wacht even tot het in de biep te lenen is en dan wil ik dat boek wel lezen;-)
      Goed weekend!!

      Verwijderen
  2. In het FD vandaag een stuk met dezjelfde conclusie. De kleine stijging over januari had mede te maken met de accijnsverhoging. Ik denk dat het BBP over juli ook stijgt door de huurverhoging?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik denk altijd maar: gewoon goed je eigen verstand gebruiken en niet te snel geloof hechten aan wat politici, deskundigen, wetenschappers beweren. Er spelen zoveel belangen en verborgen agenda's mee! Nuanceren is voor mij meestal aantrekkelijk! Fijn weekend!

      Verwijderen