14 maart 2014

Less is more - more or less




'Less is more', een uitspraak die aan de 20-eeuwse architect Mies van der Rohe wordt toegeschreven, maar in feite een citaat is uit het gedicht 'Andrea del Sarto, de schilder zonder fouten'. Robert Browning schreef dat in 1855.
Het minimalistisch motto 'Less is more' bij Mies van der Rohe vat zijn stijl goed samen: de vorm moet tot het minimum teruggebracht zijn, maar dat minimum moet wel, qua verhoudingen en materialen, perfect zijn.
Hetzelfde valt te zeggen over de zogenaamde minimal music. Al zijn Philip Glass en Terry Riley - de frontmannen van deze muzikale stroming - niet zo gelukkig met dit etiket op hun werk. Het klinkt wat simplistisch en dat zinde de beide mannen eigenlijk niet.
'Eenvoud is het kenmerk van het ware' was de lijfspreuk van Herman Boerhaave rond 1700. De rest is versluiering, decoratie, complicering. Of in hedendaags Nederlands: blablabla.
Het verhaal gaat dat hij als tiener een ontsteking aan zijn been genas met een mengsel van zijn eigen urine en zout, toen een heel regiment artsen hem niet bleek te kunnen genezen.
Tegenwoordig puilen supermarkten, warenhuizen, tuincentra uit van allerlei middeltjes voor iedere huis-, tuin- en keukenkwaal: ontstopper voor je gootsteen, bestrijdingsmiddel van groene aanslag op je tuintegels, antimierenmiddel, wespennestenvernietigingsmiddel, bladluisverwijderaar, stofzuigergeurbestrijder, enz. enz. 

Vooral het merk HG heeft hieromheen een onuitputtelijk assortiment opgebouwd.
Het toppunt vind ik wel de afzuigkapfilterontvetter (prachtig scrabblewoord!).
Met wat eenvoudige huishoudelijke producten als natuurazijn, soda en groene zeep kom je een heel eind. Voor de hardnekkige gevallen zijn er ammoniak en spiritus. En dan ben je er wel.
Zoek via de site http://www.omaweetraad.com/ wat je wanneer nodig hebt en je bent niet langer dief van je eigen portemonnee, je bent aardiger voor het milieu en ook je spullen gedijen er over het algemeen beter bij. Want een algenbestrijdingsmiddel maakt je tegels poreuzer, waardoor andere algen zich er met meer overgave aan vast kunnen hechten. Dat probleem heb je met het alternatief - soda en groene zeep - niet.
Voordat je je gek laat maken door al die speciale middeltjes, klop je eerst even bij 'oma' aan. Zij weet vrijwel altijd raad. 
En haar goede raad is niet duur.

4 opmerkingen:

  1. Inderdaad Oma weet raad, een aantal middeltjes/tips zijn echt heel handig. Zoals , bloedvlekken in kleding zet het maar weg in de melk , verf op je kleding smeer er maar boter op , Mijn ervaring is kan geen duur middel tegen op. In Roemenië in het kindertehuis vragen ze speciaal aan ons of we petroleum mee willen brengen als behandeling tegen hoofdluis..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Petroleum tegen hoofluis lijkt me toch wel erger dan de kwaal, dat is hetzelfde als je handen wassen in benzeen. Niet alles van vroeger is gezond en verstandig. Voortschrijdend inzicht noemen we dat. We hebben ook geleerd van asbest.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Volkomen gelijk! Gezond verstand blijven gebruiken. Handen wassen in benzeen? Doet me denken aan de manier waarop truckers hun smeerhanden wassen: afwasmiddel met suiker. Schuurt lekker en daarna brandschoon! Fijne zondag, Dymph

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vroeger was dit in Nederland ook heel gewoon om hiervoor petroleum te gebruiken. Bovendien zijn de hoofdluizen die deze kinderen bij zich hebben resistent tegen de gewone middelen , De kinderen leven nl op straat voordat ze het kindertehuis binnen komen . Het is niet zo dat de kinderen rond lopen met haar met petroleum , het dood de luizen en het haar wordt goed gewassen.De ..Er zijn geen schadelijke gevolgen voor de huid aldus de artsen die de kinderen controleren, Het alternatief is de hoofden kaal scheren , de jongens vinden een kaal hoofd ''stoer'' maar de meisjes vinden het verschrikkelijk als hun haar eraf moet. Op de weblog schrijf ik vaker over ons werk in en voor Roemenië.

    BeantwoordenVerwijderen