21 januari 2011

Wikileaks - open deur?

De klank van het woord "Wikileaks" is vrolijk, al zullen veel mensen er niet blij van worden.
Een kleur bij de klank van deze naam, zou wat mij betreft oranje zijn, al zal het koningshuis niet happy zijn met deze associatie.
Een geluid bij Wikileaks? Het vallen van een knikker in een holle ruimte: eindeloze herhaling door de echo die niemand kan stoppen.

Er is in diplomatieke sfeer volgens documenten op Wikileaks een poging gedaan Wouter Bos te beïnvloeden in zijn stellingname over verlenging van de Nederlandse missie in Afganistan. Met het oog op zijn internationale carrière zou hij maar beter akkoord kunnen gaan.

Ik luister naar het nieuws hierover.
Is dit eigenlijk wel nieuws?

Het is opmerkelijk, dat er in de berichtgeving hierover maar twee woorden worden gebruikt voor die "beïnvloeding": "onder druk zetten" en "persoonlijke druk" uitoefenen.
Als je het mij vraagt, gaat dit een stap verder: manipuleren (naar je hand zetten), chanteren, intimideren.
Dergelijke acties vertonen altijd de combinatie: 'Als jij niet ......doet, dan zal ik........'
Je zou het ook bedreigen, mes op de keel zetten, duimschroeven aandraaien, etc. kunnen noemen.
En het feit dat er zoveel verschillende woorden voor bestaan, laat al zien, hoe vaak deze praktijk zich voordoet. Dat de politiek en diplomatie hier niet vies van zijn, laat zich raden.

Dus is dit nauwelijks nieuws, meer een illustratie van een handelwijze achter de schermen die iedereen eigenlijk wel vermoedt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten