9 september 2010

Column - ruimte(gebrek)

Ik hoor regelmatig dat mensen willen verhuizen, omdat ze te weinig ruimte hebben. 'Hoe komt dat dan'? 'Is er gezinsuitbreiding geweest?' Meestal krijg ik als antwoord dat ze te weinig ruimte hebben, omdat ze zoveel spullen hebben.
Misschien is het beter dat ze dan eens wat wegdoen.
Ik hielp een keer een vriendin verhuizen die op zolder allemaal ingepakte dozen had staan. Ik vroeg haar, wat er in zat. Dat wist ze niet meer, want het waren verhuisdozen van de vorige keer. 8 jaar geleden!!!
Ik heb principieel geweigerd die dozen toen weer mee te verhuizen.
Opruimgoeroe's prediken het principe dat wat je een jaar niet in je vingers hebt gehad, overbodig is.
Weg ermee!
Dat ruimtegebrek van tegenwoordig is ook apart, als je het afzet tegen het idee dat er per dag 4 miljoen kant-en-klaar-maaltijden over de toonbank gaan of via een koerier de woonhuizen bereiken. Een grotere keuken is daarmee ook een overbodige luxe. Net als de eetkamer met de klassieke eettafel. Die staat er voor de show, terwijl het gezin op de bank TV kijkt met het bord op schoot.
TV's, computers, telefoons, stofzuigers: zoveel apparaten die inmiddels de helft aan ruimte innemen in vergelijking met hun voorgangers. Dus, hoezo groter huis?
Om nog maar te zwijgen over al die vakanties per jaar, weekendtrips, seizoenplaatsen voor stacaravans, lat-relaties: zo'n grote slaapkamer heb je nu ook weer niet nodig, als je de helft van het jaar elders slaapt.
Er is één plausibele reden die dat verlangen naar extra ruimte rechtvaardigt: de Nederlander wordt steeds dikker. En dan heb je inderdaad extra ruimte nodig om je kont nog te kunnen keren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten