25 november 2014

Gelukjes bij een ongelukje

Een ongeluk zit in een klein hoekje.
Dat bewijst Gil Elvgren, een kunstenaar en illustrator, die heel beroemd is geworden door zijn pin-up-girls. Er is in zijn fantasie niet veel voor nodig om de dames pikanter te tonen; hij bedenkt een klein incident waardoor de vrouw in kewestie overrompeld wordt. Een hond die een vrouwenrokje tussen zijn tanden beet houdt of zelfs een kreeft die het rokje van de serveerster te pakken krijgt. Hoe vers wil je de kreeft hebben?
De dames komen al met al als niet al te snugger naar voren, maar dat zal het tijdsbeeld wel geweest zijn. Bovendien valt er het een en ander.
De meeste illustraties met pin-ups kwamen in kalenders terecht. Die worden zelfs nu nog uitgegeven, zag ik op het web.
Het grappige is dat de artistieke vrijheid van de kunstenaar de vrouwen wat voordeliger en ondeugender weergaf dan ze feitelijk waren.
Dat bewijst onderstaande twee voorbeelden: de echte dame met de vrouw ernaast die Gil ervan maakte. Ook de vormen werden wat aangezet, zoals je kunt zien.



Laten we dat maar de 'dichterlijke' vrijheid van de artiest noemen.
Hoe ik hier zo op kom? Dat heeft met het twitteraccount van iemand te maken die een profielfoto met onderstaand portret gebruikt. Tja, en dan word ik nieuwsgierig wat de achtergrond van zo'n illustratie is.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten