30 augustus 2013

Vrekkenpagina

Er wordt me weleens gevraagd, waarom geef je niet wat meer vrekkentips. Daar heb ik een goede reden voor. Daar bestaat al een perfecte website voor. Voorheen was de Vrekkenkrant een prima medium, maar die is helaas niet meer te krijgen. Ook het gebundelde boek ervan niet.
(Mocht iemand er nog een hebben en kwijt willen, mail me alsjeblieft!)
Dit is de link naar de site.


Ik ga er dit weekend eens lekker voor zitten!

Rust hard

Bij rust denk ik aan ontspannen.
Even niets hoeven.
Lummelen.
Voor je uit staren.
Stilte.

Maar zelfs rust is niet meer 'veilig' of 'heilig'.
Rust is de wereld van entertainment, doelen stellen en moeten binnengelokt.
Op Google vind ik drie boeken over rust.
Oordeel zelf: de titels en onderschriften zeggen genoeg.





Tja, ik word al moe, als ik alleen maar de omslag lees!
Voor dit soort boeken gaat de volgende kreet op:




27 augustus 2013

Ook goeiemiddag!


Een bijzondere ontmoeting in de Marnixstraat (Amsterdam).

What's in a word...

Vandaag lees ik een 'nieuw' woord.
Althans voor mij.
Frugal.
Dat in combinatie met het Nederlandse woord 'leven'.
Mijn fantasie gaat aan het werk.
Dit woord heeft vast met 'vruchtbaar' te maken.
Of blij, verheugd. Frugal klinkt als 'vreugdevol'.
Of met wakker, fit, fris; 'vroeg al'.

Ik zoek het op.
Het woord is Engels voor:
eenvoudig, matig, sober, krap, karig, niet overvloedig, zuinig.
En eigenlijk kloppen mijn fantasiebetekenissen toch ook allemaal:
van eenvoudig, sober leven word je:
  • gezonder, wakkerder, fitter
  • blijer, tevredener
  • vruchtbaarder: creativiteit vermenigvuldigt zich.
Wat één woord al niet kan losmaken: een grote glimlach!


24 augustus 2013

De vierde vraag...

In een boek las ik dat je je bij iedere aankoop drie vragen zou moeten stellen:

1. Heb ik dit echt nodig?
2. Is dit de beste deal?
3. Kan ik het geld missen?

Dan neem je een time-out van een paar dagen. Wil je het daarna nog steeds, schaf het dan aan.

Ik zou er nog een vierde vraag aan willen toevoegen:

4. Kan ik het ergens tweedehands kopen?


Door 'tweedehands' te googelen bij 'Afbeeldingen' vond ik deze site: www.gezinsklik.nl met een schat aan informatie over alles op het gebied van tweedehands spullen én bovenstaand plaatje.  Eerder vooroordeelbevestigend over tweedehandsspullen dan een aanmoediging. Want dit jasje had de tweedehands winkel niet gehaald!

23 augustus 2013

U bent niet te missen

U zie ik in de glans van de zon
op de bladeren van bomen
U hoor ik in het verzet van de
bladeren tegen een harde wind
U ruik ik in de bloesemgeuren
die me tegemoet stromen
U proef ik in de rijpe vruchten
die ik in het grasveld vind

U ervaar en voel ik
in uw onzichtbare aanwezigheid -
uw alomtegenwoordigheid

21 augustus 2013

Kinderfantasieën

Toen ik op zoek was naar een afbeelding van het gezegde: 'Het geld groeit me niet op de rug', kwam ik deze afbeelding tegen op de site: www.geschiedeniskunst.com
Uit het bijschrift blijkt dat dit plaatje een variant is op dat gezegde: 'Het geld valt me niet uit mijn gat'.
Dat zou wat zijn: poepend rijk worden.
Kennelijk is die gedachte niet nieuw want in de Efteling staat een ezel (!) die goudstukken poept.
Een verbeelding van het sprookje 'Tafeltje dekje, ezeltje strekje'.

Al eeuwenlang dromen mensen ervan zonder veel moeite rijk te worden of gratis zoveel te kunnen eten als je zelf wilt. Het zou wat zijn, als je eettafel zichzelf dekt met de heerlijkste spijzen, zonder dat je ervoor een winkel of de keuken in hoeft.
Het grote gevaar is dat anderen je zo'n bezit misgunnen en het van je af proberen te pakken. Luister maar eens naar het sprookje:
http://www.youtube.com/watch?v=SafiKtu8-rA
Dus zelf geld poepen is de beste optie die over blijft.
Helaas lukt mij dat (nog) niet!

19 augustus 2013

Waaromvraag


17 augustus 2013

Rest best

In een ver verleden kwam elk restje eten in aanmerking voor hergebruik. Van oud brood maakte je wentelteefjes of broodpap. Je kon het ook verkruimelen en er paneermeel van maken. Resten wijn gooide je in een afgesloten bak en met wat kruiden erbij creëerde je wijnazijn.

Verspilling
In de krant las ik dat het Nederlandse bedrijfsleven per jaar - ondanks de crisis! - 2 miljard euro aan voedsel verspilt. De consumenten doen daar nog eens 2 miljard bovenop. Onze westerse cultuur wordt niet voor niets de wegwerpmaatschappij genoemd.
Van die 2 miljard die het bedrijfsleven weg mikt, schijnt 75 tot 90% te bestaan uit verse producten die vanwege de vorm niet acceptabel zouden zijn, zoals vruchten met een knobbeltje of twee met elkaar vergroeide tomaten. 

Hamsteren
Ook consumenten kunnen er wat van: een appel met een plekje wordt weggegooid, kaas met een schimmelrandje: idem. Teveel boodschappen in huis halen leidt ertoe dat producten op een gegeven moment over de houdbaarheidsdatum zijn (en misschien nog best te eten zijn). Voorkomen is beter dan genezen: dus haal niet teveel eten in huis. We zijn geen hamsters (al wil AH ons soms anders doen geloven). Bovendien is het helemaal niet nodig: veel supermarkten zijn 7 dagen per week open.

Foodiebag
De horeca smijt ook heel wat eten weg, al is er een initiatief - de foodiebag - dat sommige restaurants al toepassen. Dan kun je het eten dat je niet op kunt, mee naar huis mag nemen. Turkse en Marokkaanse winkels kennen ook een vriendelijk principe: daar staat bij de uitgestalde waar soms ook een kartonnen doos met minder 'mooi' eten voor mensen die niet veel te besteden hebben.

Alles moet op
Een goede gewoonte is om gewoon alles op te eten, wat je in huis hebt gehaald. Ik heb een oud kookboek van de Margriet, waar de traditionele restjesdaggerechten nog in staan. Misschien kun je iets dergelijks tweedehands ergens vinden. Of een kookboek van de Huishoudschool!
Experimenteren kan ook. Dat vind ik zelf wat avontuurlijker! Zo is Nasi Goreng (letterlijk: gebakken rijst) een ontbijtgerecht in Indonesië waarin men de restjes doet van wat er van de vorige dag over is. Omdat dat iedere dag weer anders kan zijn, smaakt de nasi ook steeds verschillend.
Voor wie dat wil, is er een nieuw boek over dit onderwerp uitgekomen met de titel: 'Alles moet op' van Reini Smit. Ik ken het niet, want ik wacht even tot het in de bibliotheek te leen is. Het boek kost namelijk meer dan 20 euro!
Als je bovenaan de pagina onder de tab 'Relevante boeken' kijkt, zie je een beschrijving van dit boek.

16 augustus 2013

Haiku - bedwelming

Vanaf de velden
ademt onkruid zijn geur van
zomer zonder eind

spint rond het fietspad
een web van verlangen - voor
herinneringen

13 augustus 2013

Leerdam - glasstad


En nu maar hopen dat de vitrines hufterproof zijn!

Kassabon

Check altijd je kassabon. Ook al krijg je die niet meer automatisch, zeg 'Ja' als de kassière vraagt of je er een wilt. Er staan regelmatig fouten in, dus het loont de moeite de bon te checken.
Vaak is de aanbiedingsprijs er niet in verrekend. Denk je een product voor een speciale prijs gekocht te hebben, betaal je gewoon voor het volle pond. Of het prijskaartje voor het betreffende artikel in de schappen is lager dan wat je uiteindelijk betaalt. Supermarkt Plus gaf ooit het bewuste artikel gratis, als zij een fout met het prijzen ervan hadden gemaakt, als bijvoorbeeld de prijs in de kassa  niet overeen stemt met het prijskaartje, etc. Die toffe actie heeft niet lang geduurd: het kwam waarschijnlijk te vaak voor.
Een collega vertelt me dat hij bij Albert Heijn een salade kocht met als houdbaarheidsdatum de datum van die dag. Hij spreekt een medewerker aan en vraagt, waarom het artikel niet afgeprijsd is met 35%. Ter plekke zorgt dat personeelslid ervoor. Je mond opentrekken heeft zin, wees gerust assertief: de klant is koning!
Ik wil in een winkel een volkorenbrood kopen dat die week voor € 0,89 in de aanbieding is. Blijkt het betreffende brood op te zijn. 'Mooie reclame'! denk ik.
Ik vraag de broodverkoopster hoe ik nu van die aanbieding gebruik kan maken. Krijg ik een geschreven tegoedbon die een week geldig is om het betreffende brood buiten de aanbiedingsperiode om toch voor die lage prijs te kunnen kopen.
Dus wees niet te bescheiden als je in je recht staat. Er is veel meer mogelijk dan je denkt!
En kassabonnen onderling met elkaar vergelijken heeft ook zin, zoals blijkt uit onderstaande afbeelding uit levenmiddelenkrant.nl Voor de duidelijkheid: het gaat om exact dezelfde producten (zie originele website!).
Soms presenteert een supermarkt zich goedkoper dan ie is!


11 augustus 2013

Zondag

www.grappigplaatje.nl

10 augustus 2013

Bretonse heerlijkheden

Aan een vakantie in Frankrijk met een Franse vriendin in Les Trois Cerisiers, een gat van een paar huizen in de Dordogne, bewaar ik goeie herinneringen. Het was middenin de winter, haar tante ging met wintersport en had ons gevraagd twee weken op haar huis te passen. Ik had nog maar net mijn rijbewijs en mocht, omdat die vriendin dat te eng vond, de helse tocht over de periphérique van Parijs maken. Na Parijs begon het te sneeuwen en meer glijdend dan rijdend, kwamen we middenin de nacht uitgeput in het dorp aan.
Er wachtte ons een heerlijke maaltijd, ijskoude slaapkamer met kruiken, immens dikke dekbedden en een heerlijke twee weken.
Daar at ik voor het eerst varkensnier, echte flan caramel en galettes bretonnes, roomboterkoekjes bereid volgens een goed bewaard Bretons recept. De Franse keuken is niet voor niets fameus.
Mijn vreugde was groot, toen ik de koekjes in Nederland ontdekte van het bekende merk: La Mère Poulard uit Mont St. Michel, Bretagne. Eerst in het Hanzehuis en nu ook bij de Bijenkorf. Twee heren die in de winkel naast me staan, adviseren me de 'palets' te kopen: een wat dikker koekje, bros, iets gezouten en heerlijk. Zo'n doosje is niet goedkoop (zie mijn blog: 'Leven van een tientje per dag'), maar af en toe heb ik het er graag voor over. Er zijn nog heel wat varianten uit te proberen: les Sablés, Caramel, Chocolat.....
Ik verheug me er nu al op.



9 augustus 2013

De ochtendstond....

6 augustus 2013

Haiku - konijn RIP

In gestrekte draf
overmeesterd door een truck -
voorgoed lamgelegd

5 augustus 2013

Aardappelsalade à la Dymph


Deze week opnieuw een recept van een meerdagensalade. Alle ingrediënten zijn bij Lidl te koop en je kunt er uiteraard op variëren, bijvoorbeeld als je geen doperwten lust:
  • Nieuwe krieltjes in de schil
  • Pot doperwten
  • Bakje selleriesalade
  • Komkommer
  • IJsbergsla
  • Eieren
  • Bosuien
Daarnaast nog wat olijven, augurken en slasaus toevoegen.. Ik denk dat ik bij elkaar voor deze salade zo'n € 4,50 kwijt ben en ik kan er 3 dagen goed van eten.
Krielaardappelen hoef je niet te schillen, maar dat heb ik wel gedaan met een dunschiller. Daarna snijd ik ze in hele kleine stukjes en kook ze tegelijk met 4 eieren ongeveer 5 minuten. Afgieten en in een schaal doen.
Daarna ongeveer een half bakje selleriesalade erdoor gemengd en wat slasaus.
De uitgelekte doperwten erdoor husselen evenals de komkommer, augurken en olijven in kleine stukjes (of wat je verder maar lekker vind).
De bosuien wassen en de wortels eraf snijden. Dan een klein stukje van de bovenkanten eraf halen. De rest van de stelen knip ik klein boven de schaal. Goed door elkaar mengen.
Eieren pel ik niet direct, maar bewaar ik in de koelkast. Zodra ik van de salade ga eten die ik op een bed van ijsbergslabladeren leg, voeg ik een ei in stukjes toe. Kruiden naar smaak.
Mjammie!

2 augustus 2013

Besparingstip?


Hittegolf?


1 augustus 2013

Haiku - Luctor et emergo

Onzichtbaar spinrag
tracht me tegen te houden
tevergeefs - ik ga