18 april 2013

Liefdesslotjes

In zijn roman ‘Ho voglia di te’ zuigt schrijver Federico Moccia een ‘oude legende’ uit zijn duim. Volgens dat verhaal zou de liefde van twee minnaars voor altijd bezegeld zijn, als ze aan de derde lantaarnpaal van de Ponte Milvio in Rome een hangslot vastklinken. Het sleuteltje moeten ze dan over de rand van de brug in de rivier de Tiber gooien.

Voor eeuwig verbonden!

En die fictie heeft waanzinnige gevolgen. Kort na het verschijnen van het boek in 2006 verschenen de eerste hangsloten aan de derde lantaarnpaal op de brug. Dat aantal breidde zich snel uit (foto 1 - van het web).
Daarna heeft het fenomeen zich over de wereld verspreid.
In Keulen hangt het hekwerk van de Hohenzollernbrücke inmiddels vol met sloten en gooit men de sleuteltjes in de Rijn (zie tweede foto hieronder, ook geplukt van het web.)















De foto rechts heb ik zelf gemaakt in Parijs van de Pont des Arts, waar dezelfde traditie wordt voortgezet. Onlangs kwam dit ritueel in de media aan de orde, omdat Sylvie Meis (voorheen Van der Vaart) met een nieuwe lover ook zo'n slotje aan een Parijse brug zou hebben geklonken.

Ten onrechte werd in sommige kranten de Pont Neuf genoemd waar de twee hun liefdesslotje aan zouden hebben bevestigd. Maar wie de pont Neuf kent, weet dat dat onmogelijk is!
Waarschijnlijk heeft de journalist twee liefdeslijnen met elkaar verward: 'Les amants du pont Neuf', een bijzondere indringende liefdesfilm en de vlinders van Sylvie voor een Franse zakenman. Ik vermoed dat Sylvie zich nooit op zo'n manier zou willen laten filmen als Juliette Binoche in bovengenoemde film....


En zou zo'n toeristisch slotje dat je langs de Seine bij bosjes kunt kopen nu echt een garantie voor eeuwige liefde zijn? Het levert in ieder geval leuke foto's op! En als je verliefd bent, ben je goedgelovig. Dan geef je graag wat geld uit voor zo'n slotje!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten