7 augustus 2011

Slow food is complicated food

Op zich spreekt het concept me wel aan: slow food. Er de tijd voor nemen om iets moois te bakken of koken. Macarons zijn daar een goed voorbeeld van. Gisteren kocht ik een klein doosje met 5 stuks die - als je onderstaand recept leest - de € 5 meer dan waard zijn. Wat een ingewikkeld procedé, maar als ze lukken: wat een smaaksensatie!
In een TV-kookprogramma bleek geen enkele geroutineerde keukenprins(es) in staat zo'n prachtige en smakelijke macaron te maken.
Frans vakmanschap! In Utrecht kun je ze in ieder geval kopen bij Bond&Smolders http://www.bondsmolders.nl/ op de Lijnmarkt en bij Trick'ntreats http://www.trickntreats.nl/ op de Steenweg. Wel zo makkelijk! Alleen voor de kleuren zou je ze al kopen! Voor de diehards hieronder ook het recept. Leuk voor een regenachtige vakantiedag:-)

FRANSE MACARONS VAN DE GEBROEDERS NIEMEIJER
Franse macarons

print Zoet
print Aantal personen: 70
print eiwit , poedersuiker , suiker
print Vegetarisch
print Slow food (minimaal 1 uur werk)
print Zonnig & zomers
INGREDIËNTEN
print Voor de merengue:
print 300 g suiker
print 200 g water
print 150 g eiwit (gebruik hiervoor eiwit dat al twee tot drie dagen in de koelkast staat. Dit draagt bij aan een sterke en gladde meringue)
print Voor de mousse:
print 450 g fijn gemalen amandelen, gezeefd
print 450 g poedersuiker, gezeefd
print 150 g eiwit, afhankelijk van de amandel
print Voor de vulling kun je elke crème au beurre of ganache gebruiken die je zelf lekker vindt, bijvoorbeeld crème au citron
printExtra: handmixer, koperen pan, grote ronde schaal, spatel, spuitzak, temperatuurmeter (suikerthermometer)

BEREIDING
Zet in een koperen pan de suiker en water op voor de merengue en kook dit tot precies 121 graden. Maak in tussentijd de mousse klaar. Meng met een garde de poedersuiker in een grote ronde schaal met de gemalen amandel en voeg hieraan de eiwitten toe. Vertrouw op je bakkersgevoel door aan de mousse wat extra eiwit toe te voegen als deze te stijf is. Uiteindelijk moet de mousse voldoende soepel zijn en glanzend. Dit is een kwestie van ervaring. Naar eigen smaak kun je bijvoorbeeld verse citroenrasp of een goede cacao toevoegen afhankelijk van welke smaak macarons je maakt.

Begin de eiwitten voor de merengue te kloppen zodra de suikerstroop op 117 graden is. Begin met een lage stand op de staafmixer. Zodra de suikerstroop de 121 graden heeft bereikt, giet je al kloppend de stroop bij het opgeklopte eiwit. De merengue is perfect als het in piekjes omhoog krult wanneer je de staafmixer omhoog beweegt, maar deze niet rechtop blijven staan.

Voeg dan de merengue toe aan de mousse door de twee in etappes met een grote spatel voorzichtig door elkaar heen te vouwen. Stop zodra het gemengd is. Als je teveel klopt, verliest de mousse zijn luchtigheid en zullen de macarons niet mooi opkomen of openbarsten.

Vul dan de spuitzak met het mengsel en maak mooie, kleine rondjes op een dubbele bakplaat belegd met bakpapier. De dubbele bakplaat voorkomt dat de macarons van onder af te snel verhit worden en uit elkaar barsten tijdens het bakken. Hou er ook rekening mee dat de macarons uitzetten, dus niet te dicht op elkaar. Als het mengsel teveel uitloopt op de plaat, is het niet stevig genoeg en zullen de macarons mislukken. Wacht dan een uur met het bakken van de macarons tot ze een klein huidje hebben. Bak ze uiteindelijk 12 tot 15 minuten op een ovenstand tussen de 150 en 180 graden. Dit is afhankelijk van de soort oven die je hebt. Experimenteer hiermee.

Tijdens het bakken ontstaat het voor macarons typische kraagje aan de onderkant. De macarons zijn goed als de bovenkant stevig aanvoelt, maar van binnen de meringue nog zacht is. Laat de macarons na het bakken weer een paar uur staan alvorens ze te vullen met een creme au beurre en ze in twee delen op elkaar te plakken. Bewaar de macarons een nacht in de koelkast, maar eet ze vervolgens op kamertemperatuur. Afhankelijk van de vulling kun je de macarons een aantal dagen bewaren.

TIP
Doe zoveel mogelijk op je gevoel. Macarons mislukken waarschijnlijk de eerste paar keer, vooral blijven experimenteren is het devies.

PS - Het recept is goed voor zo'n 70 tot 90 kleine macarons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten