11 juni 2011

Pinksteren

Vóór Pasen vroeg een radioverslaggever aan mensen op straat, of ze wisten wat die dag betekent. Slechts enkelen konden er een goed antwoord op geven. Velen waren onverschillig: 'Als ik maar vrij ben'!
Dit weekend is het Pinksteren en ik ben benieuwd, hoeveel Nederlanders weten wat er die dag gevierd wordt.
Het grappige is dat ik op Pinksteravond naar de Messiah ga in het Concertgebouw van Amsterdam, een oratorium dat meestal rond Kerst wordt uitgevoerd. Logisch dat mensen in de war raken.
Pinksteren betekent letterlijk "50 dagen", Pinksteren is altijd 50 dagen na Pasen is.
En wat gebeurde er?
Jezus stierf op Goede Vrijdag (die vrijdag heet "goed", omdat Hij in jouw en mijn plaats stierf, waardoor het tussen God en ons weer in orde is) en stond met Pasen op uit de dood. Wie dat gelooft, heeft eeuwig leven!
Met Hemelvaartsdag ging Jezus terug naar zijn Vader en met Pinksteren stuurt Hij zijn plaatsvervanger, de heilige Geest, zodat Hij voor altijd bij en in ons kan zijn.
Op voorstellingen van Pinksteren zie je vaak een groep leerlingen van Jezus met een vlammetje op hun hoofd, als beeld van de heilige Geest. Maar als het goed is, blijft dat vuur niet op je hoofd alleen, maar brandt het in je. Omdat de heilige Geest in je wil wonen. Dan sta je helemaal in vuur en vlam.
Hij maakt je heilig, vurig, onbevreesd, liefdevol, geeft je raad en troost je.
Wat een geweldig feest!
Kom maar, heilige Geest!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten