25 december 2016

Jezus zegt: 'Ik ben het licht, de waarheid en het leven"


Citaat via het web

Kerstmis is het feest van het Licht dat in de wereld is gekomen. Jezus, het kind in de kribbe van Bethlehem.
Met kerst herdenken we de komst van Jezus naar de aarde, zijn leven vol goedheid en genade en zijn dood en opstanding, waardoor hij ons verlost heeft van de zonde en de dood.
Nu wachten we vol verlangen op de terugkomst van Jezus, iedere dag!

Citaat via het web

17 december 2016

BAM


12 december 2016

#Schrijftip - de opening

Bij de TV-serie 'De pennen zijn geslepen' hoorde een schrijfwedstrijd. Ik deed er aan mee. De opdracht was: schrijf de eerste alinea van een thriller, maximaal 150 woorden. Uit de 1350 inzenders koos de jury 10 genomineerden die hun verhaal konden afmaken tot 750 woorden. Inmiddels is de serie voorbij en de winnaar bekend. Helaas ben ik niet genomineerd en heb dus ook niet gewonnen.

De opdracht om de eerste alinea te schrijven is niet willekeurig. Het begin van een verhaal moet namelijk goed zijn. Triggeren en uitnodigen, nee eigenlijk dwingen om verder te lezen.
Dus bij het schrijven van een verhaal of boek: zorg voor een goed begin.

Zelf ben ik zo'n lezer die na de eerste bladzijde al weet of die wel of niet gaat verder lezen. Ik heb geen overwegingen als: 'misschien moet ik toch nog even doorzetten'.  Pakt de eerste bladzijde niet, dan stop ik. Daarom is de bibliotheek zo'n prettige instantie. Dat heeft me honderden euro's aan niet uitgelezen boeken bespaard.

De vraag is hoe schrijf je zo'n pakkend begin? De beste tip is om met een spannende situatie te beginnen die vragen oproept. Dus beter niet met sfeerbeschrijvingen of schetsen van personages. Trek de aandacht met een gebeurtenis die de lezer direct in het verhaal trekt.
En laat hem vervolgens niet meer los.

7 december 2016

2 december 2016

#Schrijftip - dialoog

Schrijf je een dialoog, vermijd dan toevoegingen als: lachte zij, of hinnikte hij, maar laat die emotie blijken uit de woorden van de dialoog zelf. Die moeten voor zich spreken.
Uit de woorden van het gesprek moet dus blijken of iemand boos of verdrietig is.

Vermijd ook toevoegingen als: 'Pfffff', of 'Tsjee' etc.

Ook prietpraat kun je achterwege laten, zoals: 'Mooi weertje vandaag', of eindeloze vragen over hoe iemand zijn koffie drinkt, etc.

Laat alleen datgene zeggen wat iets aan het verhaal toevoegt, tenzij het om een persoon gaat die alleen maar in platitudes spreekt.

De dialoog moet weerspiegelen hoe de personages zijn.